23 دی 1396 - 12:46
شناسه خبر: 6728
نسخه چاپی
اشتراک گذاری
فائو گزارش داد؛
شاخص قیمت مواد غذایی در سال 2017 به روند افزایشی بازگشت
به گزارش روابط عمومی کانون انجمن های صنایع غذایی ایران، شاخص مواد غذایی فائو در سال 2017 با 8.2 درصد افزایش نسبت به سال قبل به طور میانگین 174.6 واحد بوده است که نشاندهنده بالاترین میانگین سالانه این شاخص از سال 2014 بوده است. قیمت های جهانی شکر در سال 2017 کاهش یافته اند و قیمت های لبنیات و گوشت در این دوره در بازارهای جهانی با افزایش چشمگیری مواجه بوده اند، قیمت های غلات و روغن های نباتی نیز با شیبی ملایم تر افزایش را تجربه کرده اند.
شاخص قیمت غلات فائو در ماه دسامبر سال 2017 نسبت به ماه گذشته کاهش یافته و به طور متوسط 152.7 واحد بوده است. قیمت های جهانی گندم در این دوره به دنبال عرضه بالا و سرعت پایین فروش، کاهش یافته اند، در حالی که افزایش نگرانی ها از بابت شرایط آب و هوایی کشور آرژانتین، افزایش قیمت های جهانی ذرت را به دنبال داشته است. علت عمده افزایش قیمت های جهانی برنج در این دوره اما تقاضای بالای این محصول و افزایش ارزش پول رایج برخی کشورهای عمده صادرکننده این محصول بوده است. شاخص قیمت غلات فائو در سال 2017 با 3.2 درصد افزایش نسبت به سال نسبت به سال گذشته، به طور میانگین 151.6 واحد بوده است.
شاخص قیمت روغن نباتی محاسباتی سازمان خوار و بار و کشاورزی ملل متحد نیز در ماه دسامبر گذشته با 9.6 واحد (5.6 درصد) کاهش نسبت به ماه گذشته به طور میانگین 162.6 واحد بوده است و با این کاهش پنجمین ماه متوالی نزول را تجربه کرده است. علت اصلی این کاهش را می توان در افت قیمت های جهانی روغن های پالم، کلزا و سویا جستجو کرد. در این میان کاهش قیمت های جهانی روغن پالم را می توان عمدتا در نتیجه ذخایر بالای این محصول در کشورهای مالزی و اندونزی که به علت تولید بالا در کنار تقاضای صادراتی نه چندان قوی این محصولات ایجاد شده است، جستجو کرد. در حالت کلی میتوان گفت شاخص قیمت روغن نباتی فائو در سال 2017 با 3 درصد افزایش نسبت به سال گذشته به طور متوسط 169 واحد بوده است.
شاخص قیمت گوشت فائو نیز در ماه دسامبر گذشته با اندکی کاهش نسبت به ماه گذشته، 171.6 واحد بوده است. قیمت های جهانی گوشت گاو در این دوره با کاهش روبرو بوده اند که علت عمده آن افزایش عرضه این محصول در بازارهای داخلی و خارجی بوده است. قیمت های جهانی گوشت خوک، مرغ و گوسفند اما در این دوره به واسطه تعادل در عرضه و تقاضای این کالاها در بازارهای بین المللی، به طور نسبی ثبات داشته اند و نوسانات اندکی را تجربه کرده اند. شاخص قیمت گوشت فائو در سال 2017 با 9 درصد افزایش نسبت به سال گذشته، به طور متوسط 170 واحد بوده است. قیمت گوشت گوسفندی در سال 2017 بالاترین رکورد را به ثبت رسانده است، قیمت های جهانی گوشت خوک، مرغ و گاو نیز در این سال، رکوردهای قیمتی بسیار بالایی را به ثبت رساندند.
شاخص قیمت لبنیات فائو با 19.8 واحد (9.7 درصد) کاهش نسبت به ماه گذشته در ماه دسامبر، 184.4 واحد بوده است و با این کاهش، سومین ماه نزول را به ثبت رسانده است. ذخایر بالای صادراتی در کنار تقاضای بسیار ضعیف، کاهش در قیمت های جهانی کلیه محصولات تشکیل دهنده شاخص قیمت لبنیات را به دنبال داشته است. نااطمینانی از ذخایر اتحادیه اروپا، همچنان موجبات کاهش قیمت های جهانی پودر شیر بدون چربی را در این دوره فراهم کرده است. شاخص قیمت لبنیات فائو برای سال 2017 به طور کلی با 31.5 درصد افزایش نسبت به سال میلادی گذشته، 202.2 واحد بوده است. بالاترین رکورد افزایش قیمت محصول کره در بازارهای جهانی در این دوره رقم خورده است، محصولات لبنی پودر شیر کامل و پنیر نیز پس از کره افزایش قیمت های بسیار چشمگیری را در این سال تجربه کرده اند، در حالی که قیمت های جهانی پودر شیر بدون چربی در سال 2017 از ثبات نسبی برخوردار بوده است.
شاخص قیمت شکر فائو در آخرین ماه از سال میلادی 2017 با 8.6 واحد (4.1 درصد) کاهش نسبت به ماه گذشته، به طور متوسط 204 واحد بوده است. پس از بازگشت روند قیمت های جهانی شکر در ماه نوامبر، قیمت های این کالا در بازارهای بین المللی مجددا در ماه دسامبر به علت فشارهای فصلی، کاهش تقاضا و انتظارات برای وجود مازاد فراوان در سال 2018 میلادی، مجددا کاهش یافت. شاخص قیمت شکر فائو در طول سال گذشته میلادی با 11.2 درصد کاهش نسبت به سال 2016، به طور متوسط 227.3 واحد بوده است. کاهش قیمت های جهانی شکر در این سال عمدتا منعکس کننده کشت بالای این محصول در کشور برزیل، بزرگترین تولیدکننده شکر در دنیا، به همراه تولید بالا در کشورهای هند و تایلند، است.